La Biblioteca la Bòbila, especialitzada en gènere negre i policíac, va iniciar el seu Club de Lectura de Novel·la Negra el gener de 2000. Enguany, en Manuel López Poy, el coordinador del club, ha triat de nou una acurada selecció de títols.

Si us agrada la novel·la negra i voleu saber més sobre els diferents corrents del gènere, comentar les vostres impressions i poder compartir-les amb altres lectors, no us ho penseu i apunteu-vos al nostre Club de Lectura. Es realitza en format presencial, sempre que sigui possible i virtual si no és així.


Qui somLa Biblioteca la Bòbila és una biblioteca pública municipal que dóna servei als barris de Pubilla Cases i Can Serra de l'Hospitalet i al de Can Vidalet d'Esplugues, i forma part de Biblioteques de L'Hospitalet i de la XBM de la Diputació de Barcelona.

La Biblioteca la Bòbila manté, des de la seva inauguració el març de 1999, un fons especial dedicat al gènere negre i policíac, amb els objectius de fomentar la lectura, difondre aquest gènere literari i cinematogràfic i convertir-se en la biblioteca de referència per als aficionats a la novel·la negra.

Entenem el gènere negre i policíac com un macrogènere que engloba tots els gèneres, subgèneres, corrents i etiquetes de la literatura criminal: la novel·la d'enigma el whodunit, amb els precursors, les narracions de crims comesos en habitacions tancades i els detectius de butaca; la novel·la policíaca clàssica i les dames del crim; la novel·la negra; el suspens i el thriller (judicial, mèdic i forense, polític, religiós i esotèric, ecològic, tecnològic, etc.); la novel·la d'espionatge; la novel·la crònica o non fiction novel; la nova novel·la negra (el néo-polar, el neo noir, el neopolicial llatinoamericà i la novel·la negra retrospectiva) i la nova novel·la policíaca (comico-paròdica i pastitx, històrica, etnogràfica, afroamericana, de campus, LGBT, romàntica i de misteri...); el cyber noir; la novel·la d'assassins en sèrie; les novel·les protagonitzades pel crim organitzat (narcoliteratura, màfia, etc.); i les noves etiquetes, com la novel·la negra mediterrània, la novel·la negra nòrdica, el femicrime...

Així mateix, la biblioteca disposa d'una col·lecció patrimonial de novel·la popular de diferents gèneres literaris (policíac, terror, de l'oest, ciència-ficció, romàntic...), per l'interès que té des del punt de vista editorial i sociològic.

El fons especial, a més de la narrativa, també contempla el gènere en el sentit més àmpli i tansversal: el còmic i la novel·la gràfica; la novel·la policíaca juvenil; les bandes sonores de films, narcocorridos, música de la màfia, jazz noir crime jazz; els grans clàssics del film noir nord-americà, el cinema policíac europeu, les aportacions del cinema asiàtic, les grans sèries policíaques televisives¸la premsa especialitzada, anuaris i fanzines; l'assaig i les obres de consulta més notables dels millors especialistes, la criminologia, la crònica i els fets reals. Tot per al gaudi de l'amant del gènere negre i policíac: tant per aquell que cerca una obra per passar una bona estona de lleure, com per aquell altre que la lectura o la visió d'una obra el porta a voler saber més coses sobre l'autor o sobre un determinat corrent del gènere.

La Bòbila, la teva biblioteca!

Més informació a El Bloc de la Bòbila